Zeeschouw Hereditas
Home » Winterwerk » Winterwerk 2012/13

winterwerk 2012 / 2013

Zoals ieder jaar is er over de winter veel te doen op de boot, dit jaar zijn de werkzaamheden op zijn zachts gezegd lastig gemaakt door de winter die veel te lang geduurd heeft ( eigenlijk was het niet de lengte dan wel de kou die het werken lastig maakte ). Van alle werkzaamheden was het plaatsen van een nieuw fornuis het belangrijkst want na een dagje zeilen wil de inwendige mens ook enigzins verwent worden en dat begon helaas Wenkbrauw ophalen met ons Taylor fornuis een probleem te worden. Een petroleum fornuis is leuk en geeft je op zijn minst een campeer gevoel maar als je 3 of 4 keer in de week moet sleutelen om het spul aan de gang te houden is de lol er snel af. En zo namen wij afscheid van ons ooit zo geliefde Taylor petroleum fornuis

Om het nieuwe fornuis te plaatsen moest een deel van de keuken weg gebroken worden, de motorkist aan de voorzijde verkleint, al het electra verplaatst en veranderd worden en een komplete gas instalatie aangelegd worden. Maar alles begint met afbreken.

Na het verwijderen van alle niet meer bruikbare onderdelen is de het nieuwe raamwerk voor het fornuis uitgemeten hieruit bleek dat de zijwand van de inbouw koelbox verplaatst diende te worden en dus opnieuw geisoleerd met 2 C schuim, extra werk wat jammer is, maar  door het verplaatsen is er extra  ruimte voor isolatie en dus een betere koeling, hierna is het electra aangepakt wat door de jaren heen een rommelteje was geworden de instalatie is uit gebreid met een afstands bediening voor de omvormer/lader en een victron bmv 200 hier kun je het verbruik van en lading van je accu's mee controleren.

Omdat er ook nog een gas instalatie in gebouwd moest worden ben ik begonnen met het verwijderen van alle bodems uit de kuip banken van uit de achterste bank waar de gasbun is geplaatst loopt er nu een vaste leiding naar het fornuis, alle leidingen lopen met orginele door voeren en bevestiging materialen op en langs de voor geschreven plaatsen. De gas tank zelf los van de standaard kraan ook voor zien van een elektrisch gestuurde kraan die word bediend door een gas detector en alleen werk als de detector aan staat. Na al dit gepruts wat veel meer tijd kost dan je wilt kon ik overgaan tot het bouwen van de keuken en dit is dan het eind resultaat.Een nieuwe keuken van alle gemakken voorzien.

Er zijn natuurlijk zoals ieder jaar weer dingen blijven liggen, zowas het de bedoeling om al het talie werk van de zwaarden te veranderen, de leiogen van de fok te verplaatsen enz, ik het me dan ook voor genomen om dit jaar het hele jaar door maar wat te klussen, het normale onderhouds werk zoals lakken en schilderen en motor onderhoud word ieder jaar gedaan, maar het zijn die extra klussen die ieder jaar weer veel tijd vragen.